IGNOU BEGLA 137 Free Solved Assignment 2022- Helpfirst

BEGLA 137

Language through Literature

BEGLA 137 Free Solved Assignment

BEGLA 137 Free Solved Assignment Jan 2022

1. Show your understanding of the distinction between literary and non-literary prose by citing examples and discussing them.

Ans: Prose is a literary device referring to writing that is structured in a grammatical way, with words and phrases that build sentences and paragraphs.

Works wrote in prose feature language that flows in natural patterns of everyday speech. Prose is the most common and popular form of writing in fiction and non-fiction works.

As a literary device, prose is a way for writers to communicate with readers in a straightforward, even conversational manner and tone.

This creates a level of familiarity that allows the reader to connect with the writer’s expression, narrative, and characters.

An example of the effective familiarity of prose is J.D. Salinger’s The Catcher in The Rye: Salinger’s prose is presented as first-person narration as if Holden Caulfield’s character is speaking to and conversing directly with the reader.

This style of prose establishes familiarity and intimacy between the narrator and the reader that maintains its connection throughout the novel.

Common Examples of First Prose Lines in Well-Known Novels The first prose line of a novel is significant for the writer and reader. BEGLA 137 Free Solved Assignment

This opening allows the writer to grab the attention of the reader, set the tone and style of the work, and establish elements of setting, character, point of view, and/or plot.

For the reader, the first prose line of a novel can be memorable and inspire them to continue reading.

Here are some common examples of first prose lines in well-known novels: Call me Ishmael. (moby dick) It was the best of times, it was the worst of times (A Tale of Two Cities) It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.

(Pride and Prejudice) It was love at first sight. (catch 22) In my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I’ve been turning over in my mind ever since.

(The Great Gatsby) It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen. (1984) i am an invisible man.

(Invisible Man) Mother died today. (the stranger) They shoot the white girl first, but the rest they can take their time. (Paradise)
All this happened, more or less. (Slaughterhouse-Five)

Classically, prose is defined as a form of language based on grammatical structure and the natural flow of speech Most prose is non-literary, for example scholarly and scientific books, papers and articles. BEGLA 137 Free Solved Assignment

Guidebooks, manuals, laws and most letters are also non-literary. Most prose is non-literary, for example scholarly and scientific books, papers and articles.

Guidebooks, manuals, laws and most letters are also non-literary.

BEGLA 137 Free Solved Assignment
BEGLA 137 Free Solved Assignment

2. Fill in the blank in the following passage with suitable prepositions:

Mohan was playing cards ………………….. some other people. He tried …………………. cheat the others ……………………….. using an extra card. Unfortunately, he was caught ………………………… the act and was subsequently shot ……….. ………. death

ANS: with, to, by, under, to

3. Make five words using the prefix ‘Dis’ as in ‘Dislike’

Ans: disrespect
Disappear
Dishonor
Disprove
Displacement

4. Correct the following sentences:

(i) The Police is looking into the case.

Ans: The Police are looking into the case.

(ii) He has written to me yesterday.

Ans: He had written to me yesterday.BEGLA 137 Free Solved Assignment

(iii) We returned back from Mumbai yesterday.

Ans: We returned from Mumbai yesterday.

(iv) I have cooked lot of food.

Ans: I have cooked a lot of food.

(v) Each of the books were costly.

Ans: Each of the books was costly.

BEGLA 137 Free Solved Assignment
BEGLA 137 Free Solved Assignment

5. Read the following passage and answer the questions that follow:

The tree crickets were a band of willing artists who would start singing at almost any
time of the day. At the height of the monsoon, the banyan tree was like an orchestra
with the musicians constantly tuning up. A small flute in my hand, I would add my shrill
piping to that of the crickets and cicadas. But they must have thought poorly of my piping
because whenever I played, the insects fell silent!

(i)Who are being talked about in the passage?

Ans: The trees which sing at any time of day are being talked about in this passage.

(ii) Describe the passage in your own words.

ANS: The tree crickets were a troupe of eager singers who began singing at nearly any hour of the day. However, they must have disapproved of my piping because they were deafeningly quiet whenever author played!BEGLA 137 Free Solved Assignment

(iii) Make sentences with ‘orchestra and ‘tuning up

Ans: The orchestra finished the melody.

All the musical instruments had been tuned up before the concert began.

6. Write a passage using rhetorical devices on a the person who has inspired you most

Ans: Lata Mangeshkar was an Indian backup vocalist and occasional music composer who lived from September 28, 1929, to February 6, 2022. She is widely acknowledged as one of India’s greatest and most influential vocalists.

Over the course of a seven-decade career, she has been dubbed the Nightingale of India, the Voice of the Millennium, and the Queen of Melody for her contributions to the Indian music business. Her voice is so sweet, so so sweet.

Her nature is as affinited as our family members. She recorded songs in approximately thirty-six Indian languages as well as a few international languages, though she is most known for her Hindi, Bengali, and Marathi recordings.

Throughout her career, she garnered numerous awards and honours. The Government of India awarded her the Dadasaheb Phalke Award in 1989.

In 2001, she was granted the Bharat Ratna, India’s highest civilian honour, for her achievements to the country, she is only the second female singer to earn this honour, following M. S. Subbulakshmi. BEGLA 137 Free Solved Assignment

In 2007, France bestowed upon her the highest civilian honour, Officer of the National Order of the Legion of Honour.

She won three National Film Awards, 15 Bengal Film Journalists’ Association Awards, four Filmfare Best Female Playback Awards, two Filmfare Special Awards, the Filmfare Lifetime Achievement Award, and a slew of other accolades.

She was one of the first Indian playback singers to appear in London’s Royal Albert Hall in 1974.

At Mukesh Ambani’s daughter Isha Ambani’s wedding, she sang a rendition of the Gayatri Mantra. She has left this world, but her memory will live on in the hearts of all who knew her.

BEGLA 137 Free Solved Assignment
BEGLA 137 Free Solved Assignment

7. : Read the following poem and answer questions that follow:

i) What is the dominant atmosphere in the poem?

ans: In “The Sea-Turtle and the Shark” by Melvin Tolson, the sea-turtle represents individuals, groups, or countries that appear to be weak but are really clever and work within the system to gain the upper hand through perseverance.

The shark represents those who appear to be strong but actually underestimate those whom they believe to be weak.BEGLA 137 Free Solved Assignment

ii) The sly reptilian marine withdraws, into the shell of his undersea craft Comment on the use of the quotation in the poem.

Ans: The sea-turtle begins the churning seesaws of his descent into pelagic hell. His claws can rip a rhinoceros’ hide or strip a crocodile to fare-the-e-well. He gnaws and gnaws his way to freedom, beyond the vomiting dark.

iii) Use the following words in your own sentences in a figurative sense:
steel scrap, leathery head, oceanic dark, ravenous jaws, beyond the stomach walls

Ans.The sea-turtle and the shark are said to represent the American negro and the White American, respectively, because the poem is taken from the book Harlem Gallery, where it is listed as the work of a black poet.

On a literal level, the narrative is about a sea turtle that manages to get out of a shark’s stomach. BEGLA 137 Free Solved Assignment

The storey of the sea turtle and the shark can also be interpreted as an allegory, describing the struggle of the weak or poor to survive in the face of the powerful or wealthy.

However, a more specific sense refers to the struggle of American negroes against white domination.

It depicts the history of the negro’s survival in the cruel atmosphere in America symbolized by the sea and the shark.

Just as the turtle cuts its way out of the shark’s stomach, the negro attempts to be free of the oppression of the white.

iv) Comment on the allegory use in the poem?

Ans: Strange but true is the story of the sea-turtle and the shark- the instinctive drive of the weak to survive in the oceanic dark.

The sea-turtle is driven by instinct to survive in the oceanic dark, but sometimes swallowed whole by a hungry shark.

With ravenous jaws that cut sheet steel scrap, the sea turtle gnaws his way out of the shark’s belly and to freedom.

8. Give the meanings of the phrasal verbs used in the following sentences.

a. She is beating about the bush.

Ans: talking in a roundabout way to avoid the main point.

b. We hooked up at the conference.

Ans: a state of cooperation or alliance.BEGLA 137 Free Solved Assignment

c. The boss called for the file.

Ans: to say publicly that something must happen

d. He has decided to hang the boots.

Ans: To retire from playing a sport

e. She rounded up the argument and ended all confusion

ans: bringing together of people, animals, things, etc.

BEGLA 136 FREE SOLVED ASSIGNMENT 2022

BEGLA 135 FREE SOLVED ASSIGNMENT 2022

1 thought on “IGNOU BEGLA 137 Free Solved Assignment 2022- Helpfirst”

Leave a Comment

error: Content is protected !!